Blog

Cum imi recuperez investitia facuta la bunul sotului?

 

avocat bun timisoara

Bunurile dobândite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soților. În aceste cazuri, investițiile efectuate de soți cu privire la aceste bunuri le profită ambilor și vor fi avute în vedere cu ocazia efectuării partajului între soți.

Ce se întâmplă însă în situația în care unul dintre soți efectuează investiții asupra unui bun care aparține celuilalt soț? Ne referim aici la bunurile dobândite de unul dintre soți anterior căsătoriei, indiferent de modalitatea dobândirii lor, dar și la bunurile dobândite cu titlu de moștenire sau donație în timpul căsătoriei.

În practică sunt dese situațiile în care bunurile proprietate personală a unuia dintre soți sunt folosite în comun de ambii soți, împrejurare în care se poate întâmpla ca celălalt soț, care nu este proprietar, să efectueze anumite investiții cu privire la aceste bunuri. În asemenea situații se pune problema modalității în care soțul neproprietar își poate recupera investițiile făcute în eventualitatea unui divorț.

Este important de menționat faptul că efectuarea de investiții asupra bunurilor celuilalt soț nu conferă soțului o cotă parte din dreptul de proprietate asupra imobilului. În schimb, soțul care a efectuat investițiile va avea dreptul să își recupereze contravaloarea investițiilor pe cale judecătorească, el având un drept de creanță împotriva celuilalt soț. În concret, în lipsa unei înțelegeri, soțul care a efectuat investițiile va trebui să deschidă un proces prin care să solicite obligarea proprietarului bunului la plata contravalorii investițiilor efectuate. În mod firesc, reclamantul unei asemenea cereri va trebui să își dovedească pretențiile, stabilirea mijloacelor de probă urmând a se face de la caz la caz, împreună cu avocatul care gestionează cazul.

Nu trebuie pierdut din vedere faptul că, contrar acțiunii de partaj care este imprescriptibilă (adică se poate introduce oricând), acțiunea pentru recuperarea investițiilor făcute la bunul celuilalt soț se poate introduce în termen de 3 ani, care curge de la divorțul soților.

Prezentul articol nu constituie consultanta juridica în sensul Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Pentru o consultanta juridica adaptată cazului dvs., vă rugam sa ne scrieți la office@law-partners.ro și vă va răspunde un avocat din Timisoara din cadrul BRANCOV SIMIONESCU TODOR SOCIETATE CIVILA DE AVOCATI.

Av. Slageana BRANCOV | Managing Partner BRANCOV SIMIONESCU TODOR S.C.A.

avocat bun timisoara