În ultima perioadă, avocații societății de avocatură BRANCOV SIMIONESCU TODOR, sunt adeseori abordați de către persoanele stabilite în străinătate cu următoarele întrebări despre procesul de divort:
1. Pot divorta de soțul meu/soția mea dacă locuiesc în străinătate?
Răspunsul este unul simplu: DA, se poate!
Chiar dacă locuiți în străinătate nimeni nu vă poate obliga să rămâneți într-o căsnicie pe care nu o mai doriți!
Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă adresați unui avocat specializat în divort pentru aplicarea prevederilor legale ale art. 921 din Codul de procedură civilă, prevederi care statuează în mod expres că în procedurile de divort ”În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar […]”.
Prin urmare, dacă aveți stabilită reședința în străinătate, drepturile și interesele dvs. vor putea fi reprezentate într-un proces de divort prin intermediul unui avocat sau a unui mandatar.
2. Trebuie să mă prezint la fiecare termen de judecata?
Răspunsul este, spre surpriza multora: NU, nu trebuie!
Avocatul se va prezenta în fața instanței de judecată în locul dvs. la toate termenele de judecată, asigurându-vă reprezentarea și apărându-vă interesele.
În acest sens, avocatul dvs. va fi desemnat în mod expres prin intermediul unei procuri speciale autentice semnată de către dvs. fie în fața unui notar public din România, fie în fața unui consilier diplomatic din cadrul Ambasadei României aflată în țara unde sunteți dvs. relocat.
Atenție! Nu puteți introduce acțiunea de divort și să nu vă prezentați în fața instanței de judecată pe motiv că locuiți în altă țară!
Trebuie să fiți reprezentat obligatoriu de un avocat/ mandatar, în caz contrar absența nejustificată de la termenele de judecată este sancționată drastic de către legiuitor, respectiv ”Dacă la termenul de judecată, reclamantul lipseşte […], cererea va fi respinsă ca nesusţinută” (art. 922 din Codul de procedură civilă). Pentru a preîntâmpina o astfel de situație, vă recomandăm ca înainte de a formula și înregistra o cerere de divort la instanța de judecată, să vă adresați unui specialist.
În concluzie, nu trebuie să vă prezentați la niciun termen de judecată dacă aveți un avocat care să vă reprezinte drepturile și interesele în fața instanței de judecată în baza unei procuri speciale.
3. Poate un avocat să mă reprezinte într-un proces de divort cu minori dacă am stabilită reședința în străinătate ?
Răspunsul este: Da, în egală măsură, în baza unei procuri speciale autentice în cuprinsul căreia se vor menționa toate detaliile privind exercitarea autorității părintești, stabilirea domiciliului minorilor, stabilirea programului de vizită, avocatul vă poate reprezenta drepturile și interesele chiar și în lipsa dvs. de la termenele de judecată.
4. În cât timp obțin o hotărâre judecătorească privind divortul?
În ceea ce privește ”timpul” în care se poate obține o hotărâre judecătorească având ca obiect desfacerea căsătoriei dintre părți, nu putem să precizăm cu exactitate o anumită perioadă de timp, ci putem doar să estimăm o astfel de perioadă în funcție de complexitatea cauzei (dacă este vorba de un divort cu/fără minori, dacă părțile se înțeleg, dacă părțile nu se mai înțeleg deloc, etc.), precum și de probatoriul ce va fi administrat în fața instanței de judecată.
Cu titlu de exemplu, menționăm că un proces de divort care are la bază acordul părților poate dura maximum 6 luni, calculate de la data introducerii acțiunii pe rolul instanțelor de judecată. Însă, dacă ne aflăm în fața unei neînțelegeri între părți, durata procesului de divort va fi una mai îndelungată.
Sursa foto: huffingtonpost
Pentru mai multe informații despre serviciile noastre privind procesul de divort, puteți citi mai multe informații aici sau prin stabilirea unei întâlniri cu unul dintre specialiștii noștrii.