Divorț & Partaj

Cum vă putem ajuta?

Dacă sunteți în căutarea unui avocat bun pentru divorț sau partaj in Timisoara, faptul că sunteți interesat de serviciile societății de avocați LAW PARTNERS vă aduce deja cu un pas mai aproape de reușită.

Echipa LAW PARTNERS are cei mai buni avocați de divort si partaj, cu o vastă experiență în domeniul divorțurilor, exercitării autorității părintești, cererilor accesorii privind minorii și al partajului.

Suntem pregătiți și competenți pentru a vă gestiona situația, punându-vă la dispoziție cele mai practice și eficiente servicii din acest domeniu.

Nu uitați că decizia dumneavoastră în ceea ce privește avocatul care o să vă gestioneze procesul de divorț sau de încredințare a copiilor este decisivă! În acest domeniu nu vă puteți permite greșeli, este vorba despre viitorul dumneavoastră și al familiei, al copiilor dumneavoastră, se decide dacă o să îi aveți alături sau nu!

Nu ezitați să ne contactați pentru o consultație legală, suntem cei în măsură să vă dăm sfaturi juridice! Nu vă bazați pe sfaturile “bune” pe care le primiți de la cunoștințe, nu ele vor suporta consecințele dezastruoase ale unor decizii luate fără opinia legală a unui specialist!

Nu ați vrea ca avocații LAW PARTNERS să fie de partea adversarului, nu ați vrea să fim avocații soțului/soției dvs.!

Contactându-ne o să aflați răspunsuri la toate întrebările care vă frământă în ultima perioadă:

1. Cât durează o procedură de divorț?

Depinde de modalitatea în care s-a solicitat divorțul părților. Astfel, dacă părțile sunt de acord cu divorțul, procesul se poate finaliza la primul termen de judecată. În schimb, dacă părțile nu sunt de acord și se solicită divorțul din culpă comună sau chiar culpa exclusivă a unuia dintre soți, în cauză se vor administra probe cum ar fi proba cu martori sau chiar interogatoriul părților, prin urmare, vor fi necesare mai multe termene de judecată.

2. Care sunt pașii pentru un divorț la judecătorie?

Pentru demararea unui proces de divorț, legea nu impune anumite cerințe prealabile. Spre exemplu, nu este necesar ca soții să fi stat separați în fapt o anumită perioadă de timp. Soțul care dorește să divorțeze pe cale judiciară, trebuie să întocmească o cerere de divorț și să o înregistreze la registratura judecătoriei. Întrucât această cerere trebuie să conțină anumite elemente și trebuie să fie însoțită de taxa de timbru și probele de care petentul înțelege să se folosească, este recomandat ca procesul să fie pornit de un avocat de divorț. În acest fel, se evită respingerea cererii pentru motive de formă sau anularea acesteia pentru neplata taxei de timbru. Ulterior înregistrării cererii, aceasta va fi comunicată celuilalt soț, care va putea să își prezinte apărările printr-o întâmpinare. Ulterior, ambele părți vor fi citate să se prezinte în instanță. Cu câteva excepții, prezența petentului (a soțului care a pornit procesul de divorț) este obligatorie. Totuși, dacă soțul care a pornit procesul de divorț locuiește în străinătate, acesta nu trebuie să se prezinte personal, putând fi reprezentat de un avocat.

3. Pe cine pot chema într-un proces de divorț pentru a-mi fi martor?

Conform prevederilor Codului de procedură civilă, în procesele de divorț se vor putea asculta rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv, însă în afară de copii părților.  În procesele de divorț, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie, iar opiniile acestuia vor fi luate în considerare în raport cu vârsta și cu gradul său de maturitate. Menționăm însă că ascultarea copilului este o procedură distinctă, efectuându-se într-o încăpere din cadrul instanței de judecată separată de sala de ședință.

4. Salariul este bun comun? Dar pensia?

Da, atât salariul, cât și pensia sunt bunuri comune, în conformitate cu dispozițiile legale ale art. 341 din Codul Civil care prevăd că „Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.”

5. Ce pensie de întreținere trebuie să plătesc copiilor?

Întreținerea datorată de părinte copilului se stabileşte până la 1/4 din venitul lunar net pentru un copil, 1/3 pentru 2 copii şi 1/2 pentru 3 sau mai mulţi copii. Trebuie să reținem că plafoanele prevăzute de lege sunt plafoane maxime iar nu minime astfel încât instanțele de judecată pot, în funcţie de fiecare situație în parte, de necesităţile copiilor şi posibilităţile părintelui, să stabilească un cuantum mai mic faţă de cotele menţionate. Spre exemplu, dacă un părinte realizează venituri nete lunare de 4000 euro și are 1 copil de 2 ani, acesta nu trebuie obligat din start la plata sumei de 1000 euro (1/4 din venitul net) ci, în funcție de necesitățile copilului, instanța poate stabili o sumă mai mică. Mai trebuie menționat faptul că totalul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane nu poate depăşi 1/2 din venitul net lunar al celui obligat.

6. Mă pot muta cu copilul în altă țară sau în alt județ?

Atunci când locuința copilului este stabilită la unul dintre părinți, acesta își poate schimba locuința fără a avea nevoie de acordul celuilalt părinte. Totuși, dacă prin schimbarea locuinței este  afectat exerciţiul autorităţii părinteşti al celuilalt părinte, atunci schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu acordul celuilalt părinte. Spre exemplu: locuința copilului este stabilită la mamă în Timișoara iar tatăl, care are un drept de vizită locuiește de asemenea în Timișoara. În această situație, dacă mama va dori să se mute în altă țară împreună cu copilul, aceasta va avea în principiu nevoie de acordul tatălui întrucât, prin schimbarea locuinței copilului în altă țară este afectat exercițiul autorității părintești de către tată. În mod evident că, dacă noua locuință va fi stabilită într-o țară învecinată, aproape de graniță astfel încât minorul să poată păstra în mod facil legătura și cu celălalt părinte, de la caz la caz, se poate aprecia că acordul celuilalt părinte nu este necesar. În caz de neînţelegere între părinţi, hotărăşte instanţa de judecată potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi.

7. Ce mai pot face dacă instanța de judecată a decis deja cu cine va locui copilul meu?

Dacă printr-o sentință civilă s-a dispus ca minorul să locuiască la domiciliul fostei soții/ fostului soț, împotriva acestei sentințe se poate formula calea de atac al apelului în termen de 30 de zile de la comunicare. Ulterior, se poate demara un nou proces pe rolul instanțelor de judecată în cazul modificării condițiilor inițiale.

8. După câți ani de căsătorie se împart bunurile?

Bunurile dobândite de oricare dintre soţi în timpul căsătoriei (sub regimul comunităţii legale) sunt bunuri comune de la data dobândirii lor, indiferent de durata căsătoriei. De regulă, bunurile pe care soții le dobândesc în timpul căsătoriei se împart la divorț sau ulterior divorțului. Există însă și posibilitatea ca bunurile comune să fie împărțite și în timpul căsătoriei. Partajul se poate face prin act încheiat în formă autentică notarială (partaj la notar), în caz de înțelegere a soților, ori pe cale judecătorească (partaj în instanță), în caz de neînțelegere.

9. Dacă soția e casnică nu are dreptul la bunuri în procesul de partaj?

Sunt multe situații când soțiile aleg să rămână acasă, poate chiar pentru a avea grijă de copiii minori, mai ales când soțul are un loc de muncă stabil și bine plătit. Există și situații în care multe dintre femei preferă să nu revină la muncă după încetarea concediului de creștere a copilului, dedicându-se familiei, însă acest lucru nu se materializează într-o cotă redusă la partajul bunurilor. În cazul în care regimul ales la căsătorie a fost cel al comunității de bunuri, legea prezumă că soții au avut o contribuție egală (partajarea 50/50 a bunurilor). Prezumția poate fi răsturnată în mod evident prin probatoriul administrat de soț, însă de cele mai multe ori această prezumție rămâne valabilă pentru că este reținut în favoarea soției aportul adus în gospodărie și la creșterea copiilor.

10. Bunurile dobândite înainte de căsătorie se împart la divorț?

Bunurile dobândite înainte de căsătorie sunt și rămân bunuri proprii ale soțului care le-a dobândit. Prin urmare, aceste bunuri nu se vor împărți în caz de divorț, indiferent de durata căsătoriei. Spre exemplu, dacă unul dintre soți a achiziționat o locuință înainte de căsătorie iar ulterior căsătoriei această locuință a fost folosită de ambii soți, celălalt soț nu dobândește vreun drept de proprietate asupra acestei locuințe, indiferent de durata folosirii locuinței.

Totuși, dacă respectiva locuință (proprietatea unuia dintre soți) este folosită ca și locuință de familie a celor doi soți, atunci legea impune anumite limitări soțului proprietar în sensul că acesta nu poate, fără acordul celuilalt soţ, să vândă sau să închirieze respectiva locuință. Evident că, dacă acordul este refuzat fără un motiv legitim, soţul proprietar poate să sesizeze instanţa de judecată pentru ca aceasta să autorizeze vânzarea sau închirierea locuinței familiale.

11. După 5 ani de concubinaj se împart bunurile?

În prezent concubinajul NU este reglementat în România. Bunurile achiziționate separat de către concubini sunt bunuri proprii.

Singura situație în care putem vorbi despre bunuri comune este atunci când ambii concubini au participat la achiziția unui anumit bun, de exemplu atunci când cei doi cumpără un apartament împreună. În această situație, fiecare dintre concubini va deveni proprietarul apartamentului proporțional cu contribuția acestuia la prețul de cumpărare.  În cazul în care achiziția s-a efectuat doar pe numele unuia dintre concubini, esențială este stabilirea, prin probe, a cotei de contribuţie fiecărui concubin la achiziţie.

12. Ce documente sunt necesare pentru divorț?

  • Certificatul de căsătorie.
  • Cărți de identitate soți.
  • Certificate de naștere minori.
Ca și client beneficiați de confidențialitatea tuturor informațiilor transmise, primiți propriul avocat de divorț și personal dedicat pentru gestionarea procedurii în interesul dvs.

Știați că:

1. puteți introduce acțiunea de divorț fără să fiți prezent în țară?
2. este suficient în acest caz să se prezinte doar avocatul dvs. pentru a vă reprezenta interesele?
3. după 20 de ani de căsătorie, dacă sunteți vinovat pentru divorț plătiți sume de bani pentru tot restul vieții soției/soțului?
4. puteți majora sau reduce pensia de întreținere achitată minorului?

Ce putem face noi pentru dumneavoastră într-un proces de divorț?

Consultația prealabilă

privind: exercitarea autorității părintești, locuința minorului după divorț, stabilire program de vizită, stabilire pensie de întreținere, numele soției și prestație compensatorie;

înregistrarea întâmpinării

la dosarul de divorț;

Redactarea procurii de reprezentare

pentru cetățenii stabiliți în străinătate care vor să divorțeze în România însă nu sunt în țară;

Redactarea cererii reconvenționale

la actiunea de divorț;

Redactarea cererii de divorț

împreună cu toate documentele necesare;

înregistrarea cererii reconvenționale

la dosarul de divorț;

înregistrarea acțiunii de divorț

la instanța de judecată;

Asistență juridică și reprezentare

în cadrul negocierilor având ca obiect cererile accesorii privind modalitatea de exercitare a autorității părintești, programul de vizită al minorului, pensia de întreținere;

Redactarea întâmpinării (pentru pârât)

împreună cu toate documentele necesare;

Asistență juridică și reprezentare

în fața instanței de judecată pe întreaga durată a procesului, la fiecare termen de judecată;

Ce putem face noi pentru dumneavoastră într-un proces de partaj?

Consultația prealabilă

privind cea mai bună modalitate de realizare a partajului bunurilor comune urmărind interesul clientului;

Asistență juridică și reprezentare

la eventuale negocieri cu partea adversă privind modalitatea de partajare a bunurilor comune;

Redactare acțiune de partaj

împreună cu toate documentele necesare și cerere de probațiune;

Asistență juridică și reprezentare

în fața instanței de judecată pe întreagă durată a procesului, la fiecare termen de judecată;

înregistrarea acțiunii de partaj

la instanța competență;

Vasta experiență a echipei LAW PARTNERS vă poate ajuta și prin:

  • acțiuni privind stabilirea sau tăgăduirea paternității copilului din căsătorie sau din afara căsătoriei;
  • acțiuni privind adopția națională sau internațională;
  • acțiuni privind procedura de recunoaștere / transcriere în România a divorțului efectuat în străinătate;
  • acțiuni privind supralegalizarea, apostilarea și traducerea legalizată a documentelor de stare civilă, precum și a hotărârilor judecătorești relevante în acest sens;

Vă ajutăm să obțineți documente și acte de stare civilă chiar dacă nu sunteți în țară:

  • hotărâri de divorț, certificate de căsătorie, certificate de naștere, certificatul matrimonial prevăzut de art. 39 din Regulamentul nr. 2201/2003, certificate de celibat;
Vă asistăm și vă reprezentăm atât în fața notarului public, cât și în fața organelor administratiei publice pentru a vă asigura că semnați documente care vă apără interesele.

Contactați-ne și contractați-ne dumneavoastră primul, înaintea soțului sau soției!

Sunteți interesat de serviciile noastre?