Daca esti student si te-ai hotarat in sfarsit sa iti pui in aplicare visul de a avea propriul business, din 17 ianuarie 2017 poti sa faci asta GRATIS prin infiintarea unui PFA sau II !
Legea nr. 182/2016 publicata in Monitorul Oficial nr. 828 din 19 octombrie 2016, si care va intra in vigoare incepand cu data de 17 ianuarie 2017 prevede faptul ca studentii isi pot inregistra si autoriza in mod gratuit la Oficiul Registrului Comertului afacerea mult visata, ca persoană fizică autorizată (PFA) sau întreprindere individuală (II), fiind scutiti de plata oricarei taxe.
Pentru a putea beneficia de aceste facilitati, studentii trebuie sa indeplineasca 3 conditii:
1. să fie inscrisi la cursurile unei instituții acreditate din învățământul superior;
2. să fie cel puțin în al doilea an de studiu și să fi promovat, la data solicitării, toate cerințele programei de învățământ a senatului instituției;
3. să aibă o vârstă sub 30 de ani.
Pentru verificarea indeplinirii tuturor acestor conditii, aplicantii doritori, viitorii antreprenori, trebuie sa intocmeasca un dosar care sa contina si un document eliberat de catre instituția de învățământ superior la care sunt inscrisi (de la facultatea ale carei cursuri le urmeaza).
In acest act, practic se atesta de catre conducerea facultatii pe care studentul aplicant o urmeaza, faptul ca acesta poate beneficia de facilitatile oferite de Legea 182/2016 si ca acesta indeplineste in mod cumulativ conditiile prevazute, adica urmează cursurile unei instituții acreditate de învățământ superior, că este cel puțin în anul II de studii și că a promovat toate cerințele programei de învățământ.
In vederea sustinerii acestui proiect si a incurajarii tinerilor antreprenori in a-si deschide propriile afaceri, s-a stabilit totodata faptul ca studenţii vor beneficia si de consiliere gratuită oferita de catre reprezentantii Oficiilor Registrului Comertului in fata carora se vor prezenta cu dosarul de inmatriculare PFA sau II.
In concluzie, studentii care doresc sa isi deschida un business propriu, concretizat fie intr-o persoană fizică autorizată (PFA) sau întreprindere individuală (II), de la inceputul anului 2017 vor fi scutiti atat de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de Oficiile de pe lângă Tribunal cat si de la plata taxelor de inregistrare si autorizare.
Atentie insa, intrucat acelasi act normativ, Legea 182/2016, prevede limitari drastice incepand cu data de 17 ianuarie 2017 in ceea ce priveste regimul PFA si II cu privire la:
A. Codurile CAEN pentru care poti obtine autorizatie pentru PFA sau II, respectiv:
PFA (persoana fizica autorizata) – numar de maxim 5 coduri CAEN;
II (intreprinderile individuale) – numar de maxim 10 coduri CAEN
B. Numarul de angajati cu contract de munca, respectiv:
PFA (persoana fizica autorizata) – numar de maxim 3 angajati;
II (intreprinderile individuale) – numar de maxim 8 angajati.
Ca si profesionisti, atentionam insa tinerii studenti ca, inainte de constituirea unui PFA sau II, sa se documenteze si cu privire la tratamentul fiscal aplicabil, acestea nefiind cele mai avantajoase forme de organizare din punct de vedere fiscal.
Află mai multe multe informații prin stabilirea unei întâlniri cu unul dintre specialiștii noștrii.
Sursa foto: http://travelfocusromania.org/