Anulare autorizatie de construire. Incalcarea RLU.

avocat administrativ | avocat contencios administrativ | anulare autorizatie de construire avocat

În anul 2020, în reprezentarea a trei clienți persoane fizice, avocații BRANCOV SIMIONESCU TODOR S.C.A. (Law Partners) au sesizat Tribunalul Timiș cu o acțiune în contencios administrativ, solicitând anularea unei autorizatii de construire emisă de Municipiul Timișoara pentru edificarea unei spălătorii auto.

Am argumentat că, potrivit Regulamentului local de urbanism aferent PUZ aprobat prin HCL nr. 21/2018, stațiile de întreținere auto precum si activitățile care generează noxe, vibrații, zgomot, fum, miros sau care sunt incomode prin traficul generat se încadrează la categoria interdicțiilor definitive de construire. Cum, în mod firesc, o spălătorie auto reprezintă o ”stație de întreținere auto”, am apreciat că emiterea autorizatiei de construire pentru edificarea spălătoriei s-a efectuat cu nesocotirea interdicțiilor definitive de construire stabilite prin RLU, autorizatia fiind, deci, nelegală.

Cunoscând faptul că stațiile de întreținere auto se încadrează la interdicții definitive de construire, beneficiarul investiției a solicitat ca autorizatia de construire să fie eliberată pentru lucrări de tip „Constructii pentru servicii/ alimentatie publica – Construire construcție pentru echipare cu instalații, servicii profesionale și cafenea cu terasă in regim parter”, încercând astfel să încadreze spălătoria auto la categoria serviciilor profesionale, scopul fiind, evident, eludarea interdicțiilor de construire stabilite prin RLU.

În mod surprinzător, Mun. Timișoara a emis autorizatia de construire, deși proiectul tehnic depus releva foarte clar destinația noii construcții – aceea de spălătorie auto. Ne întrebăm, retoric, cum a fost posibil ca Mun. Timișoara să încadreze spălătoria auto în categoria serviciilor profesionale?  Potrivit nomenclatorului CAEN, la categoria serviciilor profesionale se încadrează activitățile juridice și de contabilitate, activitățile de consultanță în management, activitățile de arhitectură și inginerie, cercetare-dezvoltare, publicitate, studiere a pieței, activități veterinare și altele asemenea.

Deși în opinia noastră este evident că activitatea specifică unei spălătorii auto nu reprezintă un serviciu profesional, ea încadrându-se de fapt la categoria stațiilor de întreținere auto, categorie interzisă prin RLU, totuși, Tribunalul Timiș ne-a respins acțiunea. Soluționarea corectă a cazului s-a efectuat la nivelul Curții de Apel Timișoara, care a admis recursul promovat de avocații BRANCOV SIMIONESCU TODOR S.C.A., a casat hotărârea Tribunalului Timiș iar în rejudecare a dispus anularea autorizatiei de construire și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată către reclamanți.

avocat anulare autorizatie

 

Av. Slageana BRANCOV | BRANCOV SIMIONESCU TODOR S.C.A.