Blog

Ordinul de protectie

Ordinul de protectie

Ordinul de protectie, un instrument juridic esențial menit să protejeze victimele violenței domestice și să prevină repetarea actelor de violență, este reglementat prin Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Ordinul de protectie este acea măsură provizorie dispusă de către instanța de judecată la cererea victimei în scopul înlăturării stării de pericol, prin intermediul căruia se impun agresorului o serie de măsuri, obligații ori interdicții. Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii ordinului.

Printre măsurile pe care le poate dispune instanța se numără:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei,
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă,
  • interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic, și alte asemenea măsuri menite să asigure siguranța victimei și să prevină orice contact sau act de violență din partea agresorului.

Instanța competentă să emită ordinul de protectie este judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reședința victima. Cererea privind emiterea ordinului de protecție se va soluționa cu participarea procurorului, de urgență, termenul pentru soluționarea cererii neputând depăși de regulă 72 de ore.

O copie a dispozitivului hotărârii prin care s-a dispus emiterea ordinului de protecţie se comunică, în maximum 5 ore de la momentul pronunţării hotărârii, structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei şi/sau a agresorului, precum şi Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Menționăm că pentru punerea în executare a ordinului de protectie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei şi în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei.

Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protectie a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protectie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani conform Codului Penal.

Prezentul articol nu constituie consultanta juridica în sensul Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Pentru o consultanta juridica referitoare la un ordin de protectie, vă rugam sa ne scrieți la office@law-partners.ro și vă va răspunde un avocat specializat cu o evaluare a cazului dvs.

Av. Andreea ȚURCANU | BRANCOV SIMIONESCU S.C.A.