Blog

Modificări în dreptul muncii, printre care și majorarea salariului minim brut pe țară

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la suma de 2.550 lei lunar, fără a include sporuri şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră, modificare adusă prin HG 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial nr. 950 din 5 octombrie 2021.

Codul Muncii este modificat și prin adoptarea OUG 117/2021 care reglementează sub aspect legislativ conceptul de „muncă la gri” în sensul definirii acesteia ca noţiune juridică de „muncă subdeclarată” şi, totodată, al sancţionării practicării acestui fenomen în scopul de a-l descuraja.

Astfel, prin muncă subdeclarată se înțelege acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.

Munca subdeclarată va fi sancționată cu amendă de la 8.000 RON la 10.000 RON pentru fiecare salariat identificat în această situaţie, fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 RON.

De asemenea, se mai reglementează faptul că primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial constituie contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 10.000 RON la 15.000 RON pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 RON, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau altor lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.

În scopul protejării sociale a salariaților, se introduce ca și contravenție încălcarea de către angajator  a obligaţiei de plată a salariului cu mai mult de o lună de la data plății. Sancțiunea pentru angajator este amenda de la 5.000 RON la 10.000 RON pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă.

Totodată, ținând cont de dificultăţile economice care afectează numeroşi operatori economici, se dispune extinderea termenului de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite de la 60 de zile la 90 de zile, pentru a flexibiliza raporturile de muncă prin crearea posibilităţii compensării muncii suplimentare cu timp liber corespunzător într-o perioadă mai mare de timp şi asigurarea desfăşurării activităţii angajatorilor în bune condiţii.

Alte modificări legislative au fost aduse prin adoptarea OUG 110/2021 și OUG 111/2021, acte normative prin intermediul cărora s-au reintrodus anumite măsuri de sprijin din partea statului, și anume decontarea indemnizațiilor de șomaj tehnic, precum și posibilitatea ca salariații să beneficieze de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor atunci când se suspendă cursurile școlilor și grădinițelor, în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Asftel, prin OUG 110/2021, părinții care au copiii cu vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani, în cazul celor cu handicap, pot beneficia din nou de zile libere de la angajator, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ și în unităţile de educaţie timpurie antepreșcolară.

Prin limitarea sau suspendarea activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ se înţelege reducerea frecvenţei participării copiilor la cursurile școlare desfășurate în unităţile de învăţământ și utilizarea tehnologiei și a internetului sau a altor modalităţi alternative de educaţie pentru realizarea activităţilor, în contextul epidemiologic determinat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Pentru fiecare zi liberă astfel acordată se plătește o indemnizație de către angajator (care va putea deconta aceste sume de la stat) în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut.

Beneficiul se aplică pe perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022 (fără a se include vacanţele). Neacordarea acestui drept de către angajator, odată solicitat, constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă între 1.000 și 2.000 RON pentru fiecare persoană pentru care refuză acordarea zilelor libere, fără a depăși valoarea cumulată de 20.000 RON.

Prin OUG 111/2021 se reinstituie, până la 31 decembrie 2021, decontarea indemnizațiilor de șomaj tehnic pe perioada întreruperii temporare a activităţii, total sau parţial, în contextul creșterii incidenţei răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă.

Indemnizaţiile se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se vor suporta din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita aceluiași plafon maxim de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Într-o lună calendaristică, angajatorii pot solicita acordarea indemnizației de șomaj tehnic și decontarea indemnizaţiei pentru reducerea timpului de lucru (Kurzarbeit) pentru aceeași perioadă din lună, pentru salariaţi diferiţi dar și pentru perioade diferite din lună, pentru același salariat.

De asemenea, se reintroduc indemnizațiile pentru persoanele fizice autorizate și ceilalți profesioniști pe perioada întreruperii temporare a activităţii, total sau parţial, în contextul creșterii incidenţei răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă.

 

*Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică în sensul Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Pentru informații complete, vă recomandăm să vă adresați unui avocat specializat în dreptul muncii.