In România, divortul se poate realiza prin intermediul a trei proceduri: procedura administrativă, procedura notarială și procedura judiciară. În principiu, soții pot alege procedura pe care să o urmeze însă, dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru procedura respectivă, cererea lor va fi respinsă. De aceea, este foarte important ca, înainte de alegerea procedurii și depunerea cererii, soții să apeleze la un avocat de divort, care să le explice condițiile fiecărei proceduri și să îi consilieze în procesul de decizie.
1. Divortul pe cale administrativa (divortul la primarie)
Dacă soţii sunt de acord cu divortul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, divortul se poate constata de ofiţerul de stare civilă de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor.
Procedura durează 30 de zile, iar prezenţa soţilor în fața ofițerului de stare civilă este obligatorie, atât la depunerea cererii de divort, cât și la împlinirea unui termen de 30 de zile de la depunerea cererii, când se emite certificatul de divorț.
2. Divortul prin procedura notariala (divort la notar)
Dacă soţii sunt de acord cu divorţul, acesta poate fi constatat și de notarul public.
Spre deosebire de divortul pe cale administrativa, divortul la notar se poate efectua și în cazul în care există copii minori, cu condiția ca soţii să convină asupra tuturor aspectelor accesorii respectiv:
- numele de familie pe care să îl poarte după divorţ,
- exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi,
- stabilirea locuinţei copiilor după divorţ,
- modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii,
- stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Dacă nu există consens asupra tuturor elementelor de mai sus, notarul va emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ iar sotii vor fi nevoiti să se adreseze instanțelor de judecată.
Procedura divortului la notar durează tot 30 de zile însă, spre deosebire de divortul pe cale administrativa, prezența soților este necesară doar la expirarea termenului de 30 de zile, când se eliberează certificatul de divorț. La depunerea cererii soții nu sunt obligați să se prezinte personal, aceștia putând înregistra cererea şi printr-un mandatar, cu condiția ca acesta să dețină procură autentică.
3. Divortul pe cale judiciara (divort in instanta)
Divorțul pe cale judiciară reprezintă o soluție eficientă în situațiile în care divortul nu se poate efectua la notar sau pe cale administrativă, cum ar fi, spre exemplu:
- când unul dintre soți nu dorește să divorțeze;
- când, deși ambii soți sunt de acord cu divortul, aceștia nu se pot înțelege cu privire la anumite elemente accesorii cum ar fi numele pe care îl vor purta după căsătorie, exercitarea autoritătii parintesti în comun, stabilirea locuinței minorilor, programul de vizită etc.;
- când cel puțin unul dintre soții are reşedinţa în străinătate și nu se poate prezenta personal în România pentru efectuarea divortului, situație în care acesta va fi reprezentat în instanță printr-un avocat de divort.
avocat de divort | consultanta divort | divort Romania
Av. Slageana BRANCOV | BRANCOV SIMIONESCU TODOR S.C.A.