Noul model cadru CIM 2022

Noul model cadru CIM 2022

Noul model cadru al contractului individual de muncă, în continuare denumit ”CIM”, a fost publicat la data de 09 Decembrie 2022, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 2171/2022 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, ocazie cu care s-a abrogat Ordinul nr. 64/2003, cel care conține actualul model.

Acest nou model cadru CIM era necesar având în vedere publicarea în Monitorul Oficial al Legii 283/2022, lege ce a adus numeroase modificări Codului muncii, inclusiv pe partea de elemente ce trebuie cuprinse în CIM.

Noul model-cadru de CIM cuprinde toate elementele de la art. 17 alin. (3) din Codul Muncii și poate fi descărcat aici.

Una dintre principalele modificări ale modelului cadru CIM este faptul că în acest nou contract regăsim precizarea expresă căatribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă”, respectiv că fișa postului este anexă la CIM.

Astfel, de acuma nu mai este niciun dubiu că una dintre obligațiile principale ale angajatorului este de a-i înmâna salariatului, odată cu un exemplar al CIM, fișa postului, respectiv documentul din care reiese fără echivoc care sunt atribuțiile postului pe care îl ocupă.

O altă modificare importantă, dar nu neapărat nouă, este formularea mai clară și eficientă a riscurilor specifice postului. Acestea erau prevăzute și anterior, atât în faza de informare prealabilă, dar și cu ocazia efectuării examenului medical (medicina muncii). Însă, în noul model – cadru CIM la lit. L) este stipulat în mod expres faptul că ”Riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională specifice postului sunt prevăzute în evaluările de risc ale locului de muncă/postului de lucru şi în fişa de identificare a factorilor de risc profesional.”

Astfel, fișa de identificare a factorilor de risc va sta la baza investigațiilor medicale necesare stabilirii aptitudinii salariatului din punct de vedere medical, atât la angajare, cât și ulterior la examinarea periodică. Prin urmare, în noul model – cadru CIM vor fi enumerate riscurile specifice postului, respectiv cele identificate în fișă, fiind astfel mult mai corectă și transparentă atât informarea prealabilă a acestor riscuri la angajarea salariatului, cât și pentru luarea unei decizii în privința asumării lor.

Printre modificări, mai menționăm și criteriile de evaluare profesională. Evaluarea profesională a salariatului, chiar dacă avea o reglementare clară, lipsită de riscul interpretării eronate, acum trebuie să aibă la bază o serie de criterii, la fel de clare, previzibile și transparente, evidențiate în CIM. Rolul acestor criterii este esențial în cadrul evaluării, fiind practic modalitatea prin care angajatorul determină gradului de îndeplinire a obiectivelor profesionale specifice postului fiecărui salariat.

Vă reamintim că la angajare, contractul individual de muncă încheiat între angajator şi salariat va cuprinde în mod obligatoriu elementele prevăzute în modelul-cadru. Adițional, prin negocierea părţilor, contractul individual de muncă poate cuprinde şi alte clauze specifice, potrivit legii, cum ar fi, cu titlu exemplificativ: clauza de confidențialitate, clauza de formare profesionale, clauza privind drepturile de autor etc.

 

Prezentul articol nu abordează într-o manieră exhaustivă toate modificările aduse prin noul model al contractului individual de muncă . Pentru o consultanță juridică completă, vă recomandăm să vă adresați unui avocat specializat în dreptul muncii.

Partner @ BRANCOV SIMIONESCU TODOR SCA