Practica abuzivă a societăților de recuperări creanțe
Pe rolul executorilor judecătorești se regăsesc foarte multe dosare de executare silită pornite nelegal de către societăți precum KRUK, SERRAGHIS LOAN MANAGEMENT și altele asemenea, deși dreptul de a obține executarea silită este prescris.
Astfel de situații au fost posibile ca urmare a cesionării în masă, de către instituțiile bancare, a creanțelor rezultate din contractele de credit, cesiunile realizându-se către societăți de recuperare care continuă să exercite o practică agresivă și nelegală.
În fapt, aceste societăți de recuperare pornesc procedura de executare silită în baza contractelor de credit preluate de la bănci, mizând pe pasivitatea debitorilor, deși în marea majoritate a cazurilor, aceste executări silite sunt nelegale. Principala cauză de nulitate este prescripția dreptului de a obține executarea silită. Conform legii, prescripția stinge dreptul de a obține executarea silită și orice titlu executoriu își pierde puterea executorie.
Ce soluții avem la dispoziție?
Executările silite începute în baza unor înscrisuri care și-au pierdut puterea executorie ca efect al intervenirii prescripției pot fi anulate de către instanțele judecătorești, mecanismul procesual fiind contestația la executare. Dăm cu titlu de exemplu două dintre soluțiile favorabile pe care avocații specializați în executare silită ai Societății BRANCOV SIMIONESCU TODOR S.C.A. le-au obținut recent în fața Judecătoriei Timișoara, ambele având ca și finalitate anularea executărilor silite demarate nelegal:
- ”Admite acţiunea formulată de contestatorul […], în contradictoriu cu intimata SERRAGHIS LOAN MANAGEMENT LIMITED. Dispune anularea întregii executări silite demarate în dosarul execuţional nr. […] aflat pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc […]. Dispune restituirea către contestator a taxei de timbru în cuantum de 1.000 lei achitată de acesta […]”
- ”Admite cererea având ca obiect contestaţie la executare formulată de contestatoarea […], în contradictoriu cu intimatul Kruk S.A.. Anulează executarea silită însăşi efectuată de executorul judecătoresc […] în dosarul de executare nr. […].”
În ambele situații, instanța de judecată a reținut că executările silite au fost pornite în mod nelegal, după împlinirea termenului de prescripție de 3 ani care curge de la data la care banca a declarat creditul ca fiind scadent anticipat (dată la care s-a născut dreptul băncii de a demara procedura de executare silită) și pe cale de consecință aceste executări silite au fost anulate.
Ca efect al anulării executării silite, aceasta se consideră ca inexistentă iar orice efecte pe care le-a produs asupra debitorului sunt suprimate. De aceea, prin aceeași hotărâre prin care instanța anulează executarea silită, aceasta poate dispune, dacă debitorul solicită acest lucru, și restabilirea situaţiei anterioare executării.
În plus, dacă debitorul obține câștig de cauză, ceea ce este foarte probabil să se întâmple dacă procesul este gestionat în mod corect, acesta își va recupera și cheltuielile de judecată pe care le-a efectuat în vederea promovării contestației la executare, constând în onorariu avocațial și taxa judiciară de timbru.
Prin urmare, îndemnul nostru pentru debitorii executați silit de astfel de societăți este de a se adresa imediat unui avocat specializat în executare silită, care să evalueze oportunitatea formulării unei contestații la executare cu finalitatea anulării executării silite și ”ștergerii” datoriei ca efect al intervenirii prescripției.
sursa foto:https://www.encoreexecutivecoaching.com/what-needs-to-stop/