Divort cu copii minori
În cazul unui divort cu copii minori, odată cu pronunțarea divorțului, instanța se va pronunța și asupra raporturilor dintre părinți și copiii lor minori, respectiv:
-
Autoritatea părintească
Odată cu pronunțarea divorțului instanța se va pronunța asupra modului în care se va exercita autoritatea părintească după divorț (așa-zisa „custodie”).
Regula în materie este aceea că autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți. Numai dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța va putea hotărî ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți. Potrivit legii, se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte:
- alcoolismul,
- boala psihică,
- dependența de droguri a celuilalt părinte,
- violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte,
- condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă,
- orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.
-
Locuința minorului
În continuare, un alt aspect asupra căruia instanța de judecată trebuie să se prezinte este locuința minorului, mai exact stabilirea părintelui cu care minorul va locui după divorț. În cazul în care părinții nu ajung la un acord sau acesta este contrar intereselor minorului, instanța de tutelă va stabili locuința minorului la părintele cu care locuiește în mod statornic. Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul superior al minorului.
-
Pensia de întreținere
Un alt aspect important este pensia de întreținere ce va fi achitată de către părintele ce nu locuiește în mod statornic cu minorul. Părinții sunt obligați să dea întreținere copilului minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
Întreținerea va fi datorată potrivit cu nevoia minorului şi cu mijloacele părintelui care urmează a o plăti. Pensia de întreţinere se va plăti în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.
-
Program de vizită
Părintele care nu locuiește cu minorul are dreptul la stabilirea unui program de vizită astfel încât să poată păstra legături personale cu minorul. De asemnea, și copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții și rudele, aceste relații putându-se realiza prin întâlniri ale copilului cu părintele, vizitarea și găzduirea copilului pe perioade determinate.
Ținem să menționăm faptul că instanța de judecată se va pronunța asupra tuturor acestor aspecte ținând cont în primul rând de interesul superior al minorului, într-un timp rezonabil, astfel încât interesul superior al copilului şi relaţiile de familie să nu fie afectate.
De asemenea, minorii care au împlinit vârsta de 10 ani vor fi obligatoriu ascultați de către instanța de judecată. Dacă aceasta apreciază că este necesar pentru soluționarea cauzei, va putea fi ascultat si minorul care nu a împlinit vârsta de 10 ani. Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate.
Prezentul articol nu constituie consultanta juridica în sensul Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Pentru o consultanta juridica referitoare la divort, vă rugam sa ne scrieți la office@law-partners.ro și vă va răspunde un avocat specializat în divort cu o evaluare a cazului dvs.
Av. Andreea ȚURCANU | avocat colaborator BRANCOV SIMIONESCU TODOR S.C.A.